Zonneboiler

De zonneboiler vangt de energie op van de zon en verwarmt hiermee het sanitair water of het water van een buffervat.  De zonneboiler kan ook ingezet worden voor verwarmingsondersteuning. Een buffervat is een boiler voor grotere volumes water vanaf 500 liter.

Werking?

De zonneboiler absorbeert het zonlicht met een zonnecollector. In de collector zit een vloeistof die door de zon opgewarmd wordt. De vloeistof geeft de warmte af aan het sanitaire water of CV water in een buffervat.

Toepassing

De zonnecollector kan bestaan uit een zwarte vlakke plaat of een ronde vacuümcollector. Elk systeem heeft zijn eigen kenmerken.  Vlakke plaat kan werken met leegloopsysteem of met een druksysteem. De ronde vacuümbuiscollector heeft een hoger rendement dan de vlakke plaat en neemt minder plaats in.

Leegloopsysteem: Het leidingcircuit tussen boiler en collectoren worden slechts gedeeltelijk gevuld met gewoon water. Bij voldoende zon treedt de pomp in werking en circuleert de vloeistof.  Is er opnieuw minder zon of staat de temperatuur van de boiler tussen 60°C en 80°C -  dan stopt de pomp en loopt het water terug in een klein reservoir of het voorraadvat. 

Druksysteem: In het systeem onder druk wordt het circuit tussen je collectoren en het voorraadvat gevuld met glycol. Glycol is antivries en wordt onder druk geplaatst. De glycol zorgt ervoor dat het systeem niet kan bevriezen en in de zomer voorkomt het oververhitting. 

Het plaatsen van collectoren is mogelijk op zowel een schuin als op een plat dak. De ideale plaatsing is zuidgericht en op een helling van 45°. Wanneer er onvoldoende zon is, is er enkel voorverwarming van het water en is een aanvullend verwarmingssysteem nodig om de gevraagde temperatuur te brengen. De zonneboiler en het buffervat zijn beide geschikt in combinatie met condensatieketel, houtstookinstallatie, een warmtepomp, ...

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Met een zonneboiler kiest u voor een natuurlijke energiebron.
  • Er is een duidelijke besparing op de energiekosten en u bent minder afhankelijk van de energieleveranciers.
  • Er is een daling merkbaar in energieverbruik tot 35% op jaarbasis met CV ondersteuning en tot 60% voor het sanitair water.
  • Onderhoudsvriendelijk.
  • Lange levensduur.
  • Snelle terugverdientijd door fiscale voordelen en premies.

Nadelen

  • Aanvullend verwarmingssysteem nodig in de winterperiode
  • Investeringskost